Etiopia a lansat primul satelit în spațiu din China

Etiopia a lansat vineri (20 decembrie) primul său satelit observator în spațiu, potrivit rapoartelor locale.

Satelitul de 70 de kilograme cu teledetecție trebuie utilizat pentru observații agricole, climatice, miniere și de mediu, permițând Cornului Africii să colecteze date și să-și îmbunătățească capacitatea de a planifica schimbarea modelelor meteorologice, de exemplu. Satelitul va funcționa din spațiu la aproximativ 700 de kilometri deasupra suprafeței pământului.

Lansarea, care a fost programată inițial pentru septembrie, a avut loc la 03.21 ore GMT de la Centrul de lansare a satelitului Taiyuan din Xinzhou, provincia Shanxi, China. Satelitul era transportat la bordul unei rachete Long March 4B.

Satelitul chinez a fost proiectat și construit cu un cost de 8 milioane de dolari, China plătind aproximativ 6 milioane de dolari din prețul capsulei, potrivit șefului Institutului de Știință și Tehnologie Spațială din Etiopia (ESSTI) din Universitatea Addis Ababa. Deși a fost lansat din China, centrul său de comandă și control are sediul la Observatorul Entoto și Centrul de Cercetare a Științelor Spațiale (EORC) din Etiopia, care face parte din Institutul etiologic din spațiu, știință și tehnologie (ESSTI).

În 2016, guvernul etiopian a instituit ESSTI ca o modalitate de a exploata pe deplin tehnologiile spațiale în scop de dezvoltare. În ianuarie 2017, ministerul științei și tehnologiei a anunțat că va lansa un satelit pe orbită în trei-cinci ani pentru a-și îmbunătăți capacitățile de monitorizare a vremii. Aceasta a urmat lansării unui observator astronomic de mai multe milioane de dolari finanțat în privat, pe dealurile Entoto, cu vedere la Addis Ababa – o stație de acest fel, care să permită Etiopiei să observe atât cerul din emisfera nordică cât și cea din sudul sudului.