Despre Etiopia

Republica Federală Democratică Etiopia este situată în partea de nord-est a Africii cunoscută în mod obișnuit ca Cornul Africii. Acesta este în apropiere strategică de Orientul Mijlociu și Europa, împreună cu accesul său ușor la marile porturi ale regiunii, îmbunătățește comerțul său internațional. Se învecinează cu Sudanul în vest, Somalia și Djibouti în est, Eritrea în nord și Kenya în sud. Țara acoperă 1.112.000 de kilometri pătrați (472.000 de kilometri pătrați) ceea ce o face aproximativ la fel de mare ca Franța și Spania combinate și este de cinci ori mai mare decât Marea Britanie.

De la nord și care coboară în centru sunt zonele înalte ale Abisinianului. În vestul lanțului, pământul scade în pajiștile din Sudan, la est spre deșerturile Afar. La sud de Addis Ababa, terenul este dominat de lacurile Rift Valley.

Platoul central al Etiopiei variază în înălțime între 2.000 și 3.000 de metri. În nordul și centrul țării există aproximativ 25 de munți ale căror vârfuri se ridică la peste 4.000 de metri (13.200ft), cel mai înalt fiind Ras Dashen la 4.543 metri (14.538ft).

Populație

Cu o populație de aproximativ 110,14 milioane de locuitori, Etiopia reprezintă un topitor al culturilor antice cu culturi din Orientul Mijlociu și Africa, evident în compoziția religioasă, etnică și lingvistică a popoarelor sale semitice, cushitice, omotice și nilotice. Popoarele etiopiene cuprind aproximativ optzeci de naționalități dintre care Amhara și Oroma constituie majoritatea, cu aproximativ 60 la sută din populația totală. Aproximativ 85% din populație trăiește în zonele rurale. Rata anuală de creștere a populației este de aproximativ 3,09 la sută, iar segmentul activ economic, între 14 și 60 de ani, este de aproximativ 50 la sută din totalul populației. Etiopia este o Republică Democrată Federală compusă din 9 state regionale naționale (SNR) – Tigray, Afar, Amhara, Oromia, Somali, Benishangul-Gumuz, Națiunile de Sud, Regiunile Naționalităților și Popoarelor (SNNPR), Gambella și Harari – și două consilii administrative – Addis Ababa și Dire Dawa. NRS și consiliile de administrație sunt împărțite în continuare în 62 de zone și 523 de wore.

Harta

Locația: Etiopia este situată strategic în Hornul Africii, 3 ′ și 14,8 ″ latitudine 33 ′ și 48 ′ longitudine, care se învecinează cu Somalia, Sudan, Djibouti, Kenya și Eritrea, cu o lungime totală a frontierei de 5,311 km.

  • Este a 10-a țară ca mărime din Africa.
  • Cea de-a 2-ațară cea mai populată din Africa după Nigeria
  • A 3-a țară populată din Africa,
  • 100 mts. Sub nivelul mării cel mai mic pt
  • 4620 mts cel mai înalt pt .. Ras Dashen

Apropierea sa de Orientul Mijlociu și Europa, împreună cu accesul său ușor la marile porturi ale regiunii, îmbunătățește comerțul internațional.

Cel mai cunoscut râu etiopian este Nilul Albastru sau Abbay, care curge o distanță de 1.450 de kilometri de sursa sa pentru a se alătura Nilului Alb la Khartoum. Din partea de nord și care coboară în centru sunt zonele înalte ale Abisinianului. În vestul lanțului, pământul scade în pajiștile din Sudan, la est spre deșerturile Afar. La sud de Addis Ababa, terenul este dominat de lacurile Rift Valley.

Limbi

Etiopia este o țară cu o diversitate enormă și, în consecință, Etiopia are peste 80 de limbi și peste 200 de dialecte. Amharic sau Amharigna este limba oficială a Etiopiei, deși guvernul încurajează să fie predate limbile locale în școli. Limbile de lucru ale guvernelor naționale / regionale pot diferi în funcție de regiuni. Alte limbi principale includ Oromigna și Tigrigna sunt, de asemenea, vorbite pe scară largă.

Etiopia – Scurt istoric

Etiopia este cea mai veche țară independentă din Africa și una dintre cele mai vechi din lume. Ceea ce se crede că sunt cele mai vechi rămășițe ale unui strămoș uman găsit vreodată, care au fost datate ca fiind vechi de vreo cinci milioane de ani, au fost descoperite în Valea Awash din Etiopia. Acest lucru bate descoperirea „Lucy”, un schelet vechi de 3,2 milioane de ani, care a fost dezgropat în aceeași zonă în 1974.

Istoricul grec Herodot, din secolul al V-lea î.Hr., descrie Etiopia antică în scrierile sale, în timp ce înregistrează Vechiul Testament al Bibliei. vizita reginei Șeba la Ierusalim, unde „a dovedit-o lui Solomon cu întrebări grele”. Problemele au mers mai departe decât asta, deoarece legenda afirmă că regele Menelik – fondatorul Imperiului Etiopian – era fiul reginei și al lui Solomon.

Rămășițe ale palatului reginei Șeba pot fi văzute și astăzi în Axum, în provincia Tigray, nordul Etiopiei. Axum găzduiește, de asemenea, multe alte situri istorice extinse, inclusiv casa Chivotului Legământului, adusă acolo de la Ierusalim de Menelik.

Misionarii din Egipt și Siria au ajuns în Etiopia în secolul al patrulea și au introdus creștinismul. În secolul al VII-lea, ascensiunea islamului însemna că Etiopia a fost apoi izolată de creștinismul european. Portughezul a restabilit contactul cu Etiopia în anii 1500, în primul rând pentru a-și consolida controlul asupra Oceanului Indian și pentru a converti Etiopia în catolicism roman. A urmat un secol de conflict religios care a dus la expulzarea tuturor misionarilor străini în anii 1630.

Această perioadă de conflict amar a contribuit la ostilitatea etiopiană față de creștinii străini și europeni, care a persistat până în secolul XX și a fost un factor în izolarea Etiopiei până la mijlocul secolului al XIX-lea.

Din anii 1700, timp de aproximativ 100 de ani, în Etiopia nu exista o putere centrală. Această „Era a prinților” s-a caracterizat prin agitația provocată de conducătorii locali care concurează între ei. În 1869, însă, împăratul Tewodros a reunit mulți dintre prinți și a fost o forță unificatoare semnificativă. El a fost succedat de împăratul Yohannes, care s-a bazat pe eforturile depuse de Tewodros, precum și învingerea încercărilor de invazie din partea dervișilor și sudanezilor.

Împăratul Menelik al II-lea a domnit din 1889 până în 1913, renunțând la înfrângerea puterilor europene. Italia a reprezentat cea mai mare amenințare, începând să colonizeze o parte din ceea ce va deveni viitoarea sa colonie de Eritrea la mijlocul anilor 1880. În 1896, Etiopia a învins Italia la bătălia de la Adwa, care rămâne celebră astăzi ca fiind prima victorie a unei națiuni africane asupra unei puteri coloniale.

În 1916, nobilimea creștină a depus regele ședinței, Lij Iyassu din cauza simpatiilor sale musulmane și a făcut-o predecesorul său (regele Menelik 11 1889 – 1913), fiică, Zewditu, împărăteasă. Vărul ei, Ras Tafari Makonnen (1892-1975) a fost numită regentă și succesor al tronului.

Zewditu a murit în 1930, după care regentul – adoptând numele Haileselassie – a devenit împărat. Domnia sa a fost întreruptă în 1936, când forțele italiene au invadat scurt și au ocupat Etiopia. Haileselassie a făcut apoi apel la Liga Națiunilor, dar acest apel a căzut pe urechi surde și a fugit în exil în Marea Britanie, unde a petrecut cinci ani până când forțele de rezistență patriotică etiopiană cu ajutorul britanicilor i-au învins pe italieni și s-a întors la el tron.

Haileselassie a domnit apoi până în 1974, când a fost destituit, iar un consiliu provizoriu de soldați (Derg, însemnând comitet) a preluat puterea și a instalat un guvern care avea un nume socialist și militar. Cincizeci și nouă de membri ai Familiei Regale, miniștri și generali ai guvernului imperial au fost executați în mod sumar. Însuși Haile Selassie a fost sugrumat în subsolul palatului său în august 1975.

Maiorul Mengistu Haile Mariam și-a asumat puterea ca șef de stat și președinte Derg după ce i-au ucis pe cei doi predecesori ai săi. Anii lui în funcție au fost marcați de un guvern totalitar în stil și de militarizarea masivă a țării finanțată și furnizată de Uniunea Sovietică și asistată de Cuba.

Brutalitatea regimului pe o perioadă de 17 ani – ajutat de secetă și foamete – a grăbit prăbușirea Dergului.

Insurecții au avut loc în întreaga Etiopia, în special în regiunile nordice ale Tigray și Eritrea. În 1989, frontul de eliberare a populației din Tigrayan (TPLF) s-a contopit cu fronturile de eliberare Amhara și Oromo (EPDM și OPDO) pentru a forma Frontul Democrat Revoluționar al Poporului Etiopian (EPRDF). În mai 1991, forțele EPRDF au avansat pe Addis Abeba, forțându-l pe Mengistu să fugă în Zimbabwe.

În 1991, guvernul de tranziție al Etiopiei (TGE) a fost creat de la EPRDF și alte partide politice din țară, cu un Consiliu puternic de reprezentanți 87 și o constituție tranzitorie.

Între timp, în mai 1991, frontul de eliberare a poporului eritrean (FPL), condus de Isaias Afworki, și-a asumat controlul asupra Eritreei după 30 de ani de luptă și a instituit un guvern provizoriu. Aceasta a funcționat Eritrea până în aprilie 1993, când eritreenii au votat pentru independența într-un referendum monitorizat de ONU.

În Etiopia, președintele Meles Zenawi și membrii TGE s-au angajat să supravegheze formarea unei democrații cu mai multe partide. Alegerile pentru o adunare constituentă de 548 de membri au avut loc în iunie 1994. Această adunare a adoptat constituția Republicii Federale Democrate din Etiopia în decembrie 1994. Alegerile pentru primul parlament au avut loc în 1995, iar guvernul a fost instalat în august din acel an.

Topografie

Cu o suprafață de 114 milioane de kilometri pătrați, Etiopia este la fel de mare ca Franța și Spania combinate și este de cinci ori mai mare decât Marea Britanie. Din partea de nord și care coboară în centru sunt zonele înalte ale Abisinianului. În vestul lanțului, pământul scade în pajiștile din Sudan, la est spre deșerturile Afar. La sud de Addis Ababa, terenul este dominat de lacurile Rift Valley.

Etiopia este situată strategic în Cornul Africii. Proximitatea sa cu Orientul Mijlociu și Europa, împreună cu accesul ușor la marile porturi ale regiunii, îmbunătățește comerțul său internațional. Se învecinează cu Sudanul în vest, Somalia și Djibouti în est, Eritrea în nord și Kenya în sud.

Harta Etiopiei

Ora Etiopiei

Etiopia se află în fusul orar GMT de +3 ore. Merită să țineți cont, totuși, că, pe lângă această etiopie, are și timpul propriu. Aceasta se bazează pe concepția că ziua etiopiană este constituită din aproximativ 12 ore de lumină a zilei, începând cu ora 6,00 și aproximativ 12 ore de întuneric, începând cu ora 18:00. Deci, ora 7.00 este ora 1.00 am Etiopia.

Etiopienii urbani folosesc adesea ambele sisteme după caz. Cu toate acestea, în general, atunci când întrebați date și ore, merită întotdeauna să verificați ce sistem este utilizat!

Clima

Există două sezoane în Etiopia: în cea mai mare parte a țării sezonul uscat prevalează din octombrie până în mai, cu ploi scurte în martie; sezonul umed se desfășoară din iunie până la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, în parcurile Omo și Mago, în Etiopia de Sud, anotimpurile sunt diferite cu ploile principale din martie până în iunie și ploile mai scurte în noiembrie.

Deși Etiopia se află la 15 grade nord de ecuator, datorită influenței moderatoare a altitudinii mari, zonele înalte centrale, unde locuiesc majoritatea etiopienilor, se bucură în general de un climat temperat și plăcut. În zonele înalte de peste 2.000 de metri temperatura depășește rar 25 ° C în majoritatea țării. În zonele situate mai jos (parcurile Awash, Omo și Mago), care experimentează climă subtropicală și tropicală, poate fi considerabil mai cald. În general, temperatura scade destul de rapid spre apusul soarelui.