Premierul Abiy primește Premiul Nobel pentru Pace 2019 la Oslo

Primul ministru Abiy Ahmed a primit premiul Alfred Nobel pentru premiul pentru pace din 2019 la Oslo, Norvegia, 10 decembrie 2019

În discursul său la ceremonia de premiere a Premiului Nobel pentru pace din 2019, după-amiază, premierul a declarat pacea trebuie să predomine în inimile și mințile indivizilor, națiunilor și țărilor.

El și-a împărtășit experiența demnitarilor de a fi soldat în timpul războiului de frontieră din Etiopia-Eritrea, care a luat viața de aproximativ sute de mii și și-a șters întreaga unitate într-un atac de artilerie pe frontul de război.

„Acum douăzeci de ani, eram un operator de radio atașat unei unități armate etiopiene din orașul de frontieră Badme”, a amintit Abiy, adăugând că „orașul a fost punctul de pornire al războiului dintre cele două țări. Am lăsat pe scurt vulpea în speranța de a primi o recepție bună a antenei. A durat doar câteva minute. Cu toate acestea, la întoarcerea mea, m-am îngrozit să descopăr că întreaga mea unitate fusese ștersă într-un atac de artilerie. ”

Supraviețuitorul de război a menționat: „Accept acest premiu în numele etiopienilor și al eritreenilor, în special al celor care au făcut sacrificiul suprem în cauza păcii.”

„De asemenea, accept acest premiu în numele partenerului și tovarășului meu în pace, președintele Isaias Afeworki, a cărui bunăvoință, încredere și angajament a fost vitală pentru a pune capăt perioadei de două decenii între țările noastre”, a mai subliniat premierul.

Etiopia și Eritrea au restabilit relațiile diplomatice, linia aeriană și conectivitatea telecomunicațiilor încă de anul trecut. Acum pornesc la construirea de noi infrastructuri și proiecte pentru dezvoltare comună.

Președintele Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, a declarat că, cu această ocazie, premierul Abiy a depus multe eforturi pentru pace și reconciliere pentru a consolida relațiile dintre Eritrea și Etiopia.

Ea a declarat că „premiul oferit astăzi se bazează pe trei realizări majore. În primul rând, rolul tău crucial în crearea păcii între Eritrea și Etiopia. În al doilea rând, eforturile dvs. de a construi democrația în Etiopia, consolidând libertățile civile și dezvoltând instituțiile. Și în al treilea rând, dar nu în ultimul rând, premiul vi se acordă pentru contribuția dvs. la procesele de pace și reconciliere din Africa de Est și de Nord Est. „

Președintele a adăugat că premierul reprezintă o „nouă generație de lideri africani care realizează că conflictul trebuie rezolvat prin mijloace pașnice”.

Comitetul Nobel a acordat premiul pentru Abiy pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională, în special pentru inițiativa sa decisivă de soluționare a conflictului de frontieră cu Eritrea vecină anul trecut, la trei luni după ce a ajuns la putere în aprilie 2018.

Premierul este al 100-lea. câștigător și a fost selectat dintre 223 de persoane private și 78 de organizații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *