Premiul Nobel pentru pace din 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed

Felicitări !!!

Premierul etiopian câștigă Premiul Nobel pentru pace 2019.

Suntem mândri ca națiune !!!

Premiul Nobel a fost acordat „pentru eforturile sale de a realiza pacea și cooperarea internațională, în special pentru inițiativa sa decisivă de soluționare a conflictului de frontieră cu Eritrea vecină”

Premiul Nobel pentru pace din 2019 a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed.

El a primit premiul pentru eforturile sale de „realizare a păcii și a cooperării internaționale”.

Etiopia a ajuns la o înțelegere de pace cu Eritrea anul trecut, punând capăt unui impas militar de 20 de ani în urma războiului lor de frontieră din 1998-2000.

A fost desemnat câștigător al celui de-al 100-lea premiu Nobel pentru pace la Oslo, unde va primi premiul în decembrie.

În valoare de aproximativ nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 730.000 de lire sterline; 900.000 de dolari).

Un total de 301 de candidați au fost nominalizați la prestigiosul premiu, inclusiv 223 de persoane și 78 de organizații.

Au existat mari speculații cu privire la cine va câștiga premiul, activista climatică Greta Thunberg a fost pe bună dreptate ca favorită. În conformitate cu regulile Fundației Nobel, listele de nominalizare nu au voie să fie publicate timp de 50 de ani.

Subtitrare media Anunțul a fost făcut de președintele Comitetului Nobel norvegian, Berit Reiss-Andersen.

Cine este Abiy Ahmed?

După ce a devenit prim-ministru în aprilie 2018, domnul Abiy a introdus reforme de liberalizare masivă în Etiopia, zguduind ceea ce era o națiune extrem de controlată.

El a eliberat mii de activiști din opoziție din închisoare și a permis disidenților exilați să se întoarcă acasă. Cel mai important, a semnat un acord de pace cu vecina Etiopiei, Eritrea, punând capăt unui conflict de două decenii.

Însă reformele sale au ridicat capacul tensiunilor etnice din Etiopia, iar violența rezultată a obligat aproximativ 2,5 milioane de oameni din casele lor.

De ce a câștigat?

Comitetul Nobel norvegian a declarat într-o declarație că domnul Abiy a fost acordat pentru „inițiativa decisivă de soluționare a conflictului de frontieră cu Eritrea vecină”.

„Premiul este menit să recunoască și toți factorii interesați care lucrează pentru pace și reconciliere în Etiopia și în regiunile Africii de Est și de Nord-Est”, au spus ei.

„Pacea nu decurge doar din acțiunile unui singur partid. Când prim-ministrul Abiy a întins mâna, președintele Afwerki a strâns-o și a ajutat la formalizarea procesului de pace dintre cele două țări. Comitetul Nobel norvegian speră că acordul de pace va contribui la o schimbare pozitivă pentru întreaga populație din Etiopia și Eritrea. „

Cine sunt câștigătorii anterior ai premiului Nobel pentru pace?

Fostul președinte american, Barack Obama, a câștigat premiul Nobel pentru pace în 2009, pentru „eforturile sale extraordinare de a consolida diplomația internațională și cooperarea dintre popoare”.

Printre alți câștigători ai Premiului Nobel pentru pace, se numără fostul președinte american Jimmy Carter (2002), activistul în educația copilului Malala Yousafzai (comun 2014), Uniunea Europeană (2012), Națiunile Unite și secretarul general de atunci, Kofi Annan, (partajat 2001 ) și Sfânta Tereza din Calcutta (1979).

https://www.nobelprize.org/prizes/peace/2019/summary/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *